Posted on

De keuken is een plek in huis, waar verreweg het meeste stroom wordt gebruikt, vooral op piekmomenten. Dat komt doordat er apparaten in de keuken staan, die veel energie vragen. Denk maar aan een koffiemachine, een waterkoker, ovens, een magnetron en een vaatwasser. Soms is de keuken ook de plaats waar een wasautomaat en een wasdroger staan. Vooral in het afgelopen decennium is daar een grootverbruiker van stroom bij gekomen: de elektrische kookplaat. Dat komt doordat koken op elektriciteit gemakkelijker is en beter voor het milieu. Daarvoor is wel een perilex aansluiting nodig.

 

Krachtstroom uit een 1-fase aansluiting

Vooral inductie kookplaten verbruiken veel stroom. Deze kookplaten werken met een sterk magnetisch veld, dat ervoor zorgt dat de temperatuur in metalen pannen stijgt. Door allerlei beveiligingsmaatregelen is koken op een inductieplaat veel veiliger dan koken op gas. Voor de elektrische aansluiting is echter krachtstroom nodig. Dat is een aansluiting waarmee de dubbele hoeveelheid energie van een regulier stopcontact kan worden gebruikt. In een standaard elektrische installatie in een woonhuis zit echter geen krachtstroom. Door middel van een elektrische schakeling is dat wel te maken met behulp van twee aparte groepen.

 

Perilex aansluiting in de keuken maken

Het is niet eenvoudig om een perilex aansluiting in een bestaande keuken te maken. Je moet daarvoor twee vrije elektriciteitsgroepen hebben. In de meterkast wordt een extra schakelunit gebouwd, die ervoor zorgt dat de elektriciteit op de juiste wijze naar het perilex stopcontact in de keuken wordt geleid. Het aansluiten van dat stopcontact is iets waarmee je erg goed moet opletten. Er bestaan  twee varianten van een perilex aansluiting, die sterk op elkaar lijken. Als je een kookplaat op de verkeerde versie van de perilex aansluiting aansluit, zal de kookplaat meteen kapot gaan.

 

Elektricien inhuren

Voor het realiseren van een perilex aansluiting wordt aanbevolen om een elektricien in te huren. Er moeten werkzaamheden in de keuken en in de meterkast worden gedaan. Daarnaast moeten er kabels worden getrokken van de meterkast naar de keuken. De kans dat daarbij fouten worden gemaakt is best groot. Een perilex aansluiting maken in een bestaande keuken is ook duur. Wie verhuist en zijn keuken vernieuwt of uitbreidt doet er verstandig aan om meteen een perilex aansluiting te laten aanleggen, want als onderdeel van een verbouwing is dat veel goedkoper. Dan ben je meteen voorbereid op de toekomst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *