Posted on

Zonnepanelen zijn nu een geruime tijd op de markt. Eerder is er al veel geschreven over de voor- en nadelen vanuit het perspectief van huiseigenaren. Waar zou je wel en niet gebruik maken van zonne-energie om je huis te voorzien van stroom? Er is veel veranderd tussen toen en nu en dus vonden we het tijd om dit te bespreken. Sommige van deze wijzigingen zijn;

  • Zonne-batterijen en oplossingen voor energieopslag zijn ontwikkeld;
  • De kosten van zonne-energie zijn gedaald (veel!);
  • Nieuwe zonnebatterijen met geïntegreerde batterij-omvormers zijn uitgekomen;
  • Sommige lokale zonne-subsidies zijn verdwenen en enkele nieuwe zonne-subsidies zijn gestart.

Al deze dingen hebben de relatieve voordelen van het installeren van zonnepanelen vs. de relatieve nadelen van zonne-energie veranderd. Per saldo is het argument voor een gemiddelde Nederlandse huiseigenaar om zonnepanelen voor thuis te installeren nu beter dan ooit tevoren. In netto-termen wegen de voordelen nu ruimschoots op tegen de nadelen.

Voordelen van zonne-energie

1.      Je maakt gebruik van “gratis” energie

Waar voorheen zonnepanelen vooral werden geïnstalleerd met het oog op het milieu, zijn nu de financiële aspecten van het installeren van zonnepanalen nu steeds aantrekkelijker. Het zal je dan nu ook niets verbazen dat we dit nu als het grootste voordeel van zonne-energie benoemen. Voor de meeste Nederlandse huiseigenaren is één van de belangrijkste voordelen van zonne-energie dat zodra de kapitaalkosten van de installatie zijn betaald (kosten zonnepanelen), de energie gratis is. Dit betekent dat de enige echte vraag is of de terugverdientijd op de kapitaalinvestering beter is dan het rendement dat je zou behalen als je hetzelfde geld op andere manieren zou investeren. En grote kans dat op dit moment het antwoord ja is, de terugverdientijd en het rendement van de investering is sinds 2016 veel verbeterd.

2. Verzekering tegen stijgende energieprijzen

Als je zonnepanelen thuis installeert, kun je een energieprijs vastleggen voor ten minste de 25-jarige levensduur van de zonnepanelen. Je weet hoeveel energie de zonnepanelen zullen produceren, zodat u, zodra je een nauwkeurige prijsopgave krijgt, precies weet hoeveel elk kilowattuur energie je de komende 25 jaar zal kosten. Alle energie die je zelf opwekt bespaar je op de energierekening en aangezien energie de komende jaren waarschijnlijk duurder gaat worden, neemt deze besparing alleen maar toe.

3. Andere belangrijke voordelen

Nu hebben we het over de financiële voordelen gehad, maar er zijn natuurlijk ook andere hele belangrijke voordelen. Andere voordelen van zonnepanelen zijn:

  • Milieuvriendelijk
  • Hernieuwbaar
  • Geografisch breed beschikbaar
  • Geen bewegende onderdelen betekent geen lawaai en weinig onderhoud
  • Technologie verbetert alleen maar
  • Financiële steun van de overheid

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *