Posted on

We ‘moeten’ tegenwoordig 24/7 online zijn. Iets dat logischerwijs nogal wat energie vraagt. De steeds maar toenemende vraag leidt behalve tot een hoger energiegebruik ook tot meer CO2-uitstoot. Desondanks wordt wel eens gesproken over groene hosting, maar hoe groen is die hosting dan?

Schept verwachtingen

Veel hostingbedrijven lopen er mee te koop: zij bieden groene hosting, iets dat heel veel verwachtingen schept bij de consument, die groen en duurzaam steeds belangrijker vindt. Deze bedrijven kopen groene stroom en de managers van deze hosting giganten bewegen zich voort in elektrische auto’s, zoals elk transport van dergelijke bedrijven elektrisch geschiedt. Daarnaast gaat men er prat op aan virtualisatie te doen, iets dat suggereert dat er sprake is van virtuele servers die in fysieke machines staan. Groene hosting is ook het planten van bomen. Want zelfs daar proberen de hostingbedrijven goede sier mee te maken.

Hoe groen is het allemaal?

Hoe groen het allemaal is? Je kunt er je vraagtekens bij plaatsen; want hoe groen is bijvoorbeeld groene stroom? Groene stroom is meer een mix van grijze en groene stroom, niets minder. Nu nog steeds krijgen bedrijven het predicaat opgeplakt dat ze groene stroom afnemen, terwijl het gewoon op grijze wijze is opgewekt. Bovendien: in ons land bestaat helemaal geen apart netwerk voor groene stroom en in ons land wordt nog steeds veel meer grijze dan groene stroom geleverd. Door virtualisatie zouden minder fysieke servers nodig zijn. In werkelijkheid wordt echter meer virtuele serverruimte aangevraagd en neemt het volume alsnog toe.

Druppel op de gloeiende plaat

En ach, het planten van bomen is heel sympathiek, maar wat zet het voor zoden aan de dijk? Bomen planten vertegenwoordigt eerder een ander gezegde, dat van die druppel en die gloeiende plaat. Wil jij meer weten over groene hosting en hosting in het algemeen? Check dan meteen deze website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *